ONLINE Stresszoldás és Tini-coaching

ONLINE
Stresszoldás,
Tini-coaching és a koronavírus

Dankó Péter

ONLINE stresszoldás, tinicoaching és a koronavírus

Az online tér teret ad nekünk abban, hogy otthonról, egy megszokott környezetből beszélgessünk egy szakértővel, aki segítségünkre lehet. Ez egy megszokott módszer, bár nem igazán élünk vele, mert a személyes találkozás sokkal bizalmasabb. Én is szívesebben találkozom személyesen, mert az több teret biztosít, ugyanakkor a kialakult helyzet és a földrajzi távolságok miatt az online felület egy megnyugtató, biztonságot adó lehetőség mindannyiunknak.

A tiniknek ez egy nagyon jól ismert felület és sokat ad nekik az otthonuk, a szobájuk biztonságos környezete. A felnőttek pedig örülnek, hogy a 24 órából 1 órát végre saját magukkal foglalkozhatnak, feltöltődhetnek és megnyugodhatnak és közben mégsem kell utazniuk, hanem otthonról egy tea, kávé mellől ezt megtehetik.

„Az elmúlt hetekben a bezártsággal, összezártsággal kapcsolatban olyan helyzetekben találhatjuk magunkat, mely nem megszokott a számukra. „

Sokkal több a frusztráció, nézetkülönbség és konfliktus. Ezeket általában tudjuk is kezelni, de ha ez folyamatosan generálódik és ha ez a konfliktus bekapcsol egy régen átélt viselkedési mintát, akkor sajnos egyre több problémánk adódhat. A szervezet akkor, amikor egy számára ismerős stresszes helyzetbe kerül, akkor elindít egy megszokott programot: A tudatos gondolkodást kikapcsolja és átáll egy olyan viselkedési mintára, amit már eddig alkalmazott. Azzal nem foglalkozik, hogy jó-e vagy sem az a gesztus, mondandó, viselkedés, csak azzal foglalkozik, hogy ugyanazt csinálja, mert korábban az ehhez hasonló stresszes helyzetet túlélte általa. Neki a túlélés a lényeg.

Ezt a folyamatot egyszer úgy tudjuk megállítani, ha szinte minden pillanatban tudatosak vagyunk, különösen akkor amikor stresszes helyzetbe kerülünk (ekkor nagyon kell fókuszálni és koncentrációt igénylő állapot), vagy pedig egy szakember segítségével megkeressük azt a régi viselkedési mintát, amit korábban használtuk és oldjuk ott, azon a stresszt. Innentől kezdve a hasonló helyzetekben már tudatosan dönthetünk és lesz választásunk.

„Érdekes az egész testünk felépítése, de az agyunkban végbemenő folyamatok mindig tartogatnak újdonságokat a tudósoknak. „

Az is egy érdekes felfedezés, hogy miképp lép fel a baktériumok és vírusokkal szemben megtámadott szervezet akkor, ha egy instant stresszel találkozik. Ha belegondolunk mennyire jó, hogy így cselekszik.

Amikor egy fertőzés „megtámadja” a szervezetünket, akkor az immunrendszerünk aktiválódik és a fertőzés milyensége és nagysága valamint a szervezetünk jelen pillanatban lévő felkészültségét figyelembe véve kezdi el csoportosítani az energiáját annak leküzdésében. Egyre több energiát csoportosít át különböző területekről a szervezetünkből a „harcra”. Ezért van az, ha nem vagyunk elég fittek, akkor nagyon bágyadtak, levertek, fáradtak lehetünk azokban a helyzetekben, amikor a szervezetünk egy „betolakodóval” szemben küzd. És persze az is lehet, hogy észre sem vesszük ezt a folyamatot, ha felkészülten vártuk a fertőzést, azaz erős szervezettel, immunrendszerrel.

Az érdekesség most jön: Mi történik akkor, ha egy elfertőződött sebbel hazafelé vánszorgó vadász, aki lázas és már alig bír menni, meglát egy oroszlánt?

„A szervezet ilyenkor választás elé kerül. Mit tegyen? „

Küzdjön a fertőzéssel tovább, vagy állítsa le a folyamatot és az összes energiát a lábba és karokba tegye, hogy egy fára felmenekülhessen? Természetesen a másodikat választja és majd a fa tetején foglalkozik tovább a fertőzéssel. A nagy szerencsénk, hogy kevés a szabadon mászkáló oroszlán Magyarországon… gondolhatjuk, pedig sajnos ez nincs így!

Nap mint nap találkozunk „oroszlánokkal”. Ezek az oroszlánok az instant stressz helyzetek amik érnek minket és bombázzák az elménket és ezáltal a szervezetünket, testünket. A félelem, aggódás, ami a hírekben és médiában megy. A pénztelenségtől való félelem, a munkahely elvesztésétől való félelem. Attól való félelmeink, hogy a hazugságaink, csínytevéseink kiderülnek-e. Ezek mind választás elé teszik a szervezetünket. Amikor a gondolataink ezeken járnak, akkor alacsonyabb hatásfokkal küzdünk a fertőzések ellen. Akkor az energia megoszlik és a fókusz nem a gyógyuláson jár kizárólag.

Ha a környezetedben van olyan személy, aki küzd valamilyen fertőzéssel, betegséggel, akkor úgy tudod őt a legjobban támogatni, ha segítesz neki csak arra a folyamatra koncentrálni, amivel a gyógyulás útján maradhat. Kizárod a negatív híreket, a félelmen alapuló cikkeket. Pozitív fókusz kell, hiszen ez most az első számú szempont! És közben ne felejtsük el a szervezet immunrendszerének segítését, támogatását és erősítését mindenféle természetes módon!

Barátsággal,

Dankó Péter

Ha érdekesnek találtad, oszd meg.

kapcsolat

Személyesen vagy online